O čaji
Dlhé hodiny strávené v práci, nedostatok pohybu na čerstvom vzduchu, nepravidelná strava a ešte menej pravidelný prísun tekutín môžu byť dôvodom vašich pravidelných pocitov únavy. Štúdie z celého sveta potvrdzujú, že pravidelná konzumácia čaju utužuje zdravie a predlžuje život. Viaceré prieskumy ukázali, že čaj podporuje imunitný systém, trávenie, osviežuje myseľ a je vynikajúcim nápojom na doplnenie tekutín počas celého dňa.
Vitalita ukrytá v čaji
Čaj v lete osviežuje a podporuje dýchanie a v zime príjemne zahreje. Podľa odborníkov už dve šálky denne utužia zdravie a predĺžia život, pretože čaj obsahuje mnoho vitamínov a je bohatým zdrojom antioxidantov. Čaj má zároveň povzbudzujúce a osviežujúce účinky a v porovnaní s kávou obsahuje približne o polovicu menej kofeínu, čím nezaťažuje organizmus. Pravidelná konzumácia čaju znižuje únavu, vyčerpanosť a bolesti hlavy. Človek sa po vypití čaju cíti sviežejšie, čaj dodá organizmu potrebnú energiu a vitalitu.
Čaj ako recept na krásu a dlhovekosť
V ázijských kultúrach prišli už dávno na to, že čaj nemusíte len piť, mnoho ťažkostí sa dá odstrániť i jeho pôsobením zvonka. Pomocou čaju si môžete oživiť pleť, podporiť trávenie, ozdraviť vlasy, zbaviť sa problémov so studenými rukami a hlavne poriadne zrelaxovať. Tento obľúbený nápoj sa už po tisícročia využíva pri všetkých skrášľovacích i masážnych procedúrach.
Sila liečivých byliniek
Stúpajúci trend zdravého životného štýlu sa prejavil aj v rastúcom záujme o bylinkové čaje, ktoré napomáhajú predchádzať chorobám z prechladnutia a majú množstvo liečivých a upokojujúcich účinkov.
Čierne pokušenie
Čierny čaj obsahuje množstvo látok pôsobiacich na ľudský organizmus. Je vhodným nápojom pri žalúdočných problémoch, očistných kúrach, pri odbúravaní tukov, uľahčuje trávenie, posilňuje imunitný systém a má antibakteriálne aj antidepresívne účinky. Navyše podporuje cirkuláciu krvi, takže vám pomôže zbaviť sa nepríjemného pocitu studených rúk.
Zelená je zdravá
Vďaka nepopierateľným zdravotným účinkom a stúpajúcemu záujmu o spotrebu antioxidantov je zelený čaj veľmi obľúbeným nápojom na celom svete. Zelený čaj upravuje metabolizmus, podporuje spaľovanie tukov, má protirakovinové účinky a spomaľuje starnutie.
1. Používajte jednotlivo balené čaje
Pokiaľ používate sáčkové čaje, uprednostnite tie, ktoré sú jednotlivo balené, čím si čaj dokonale zachová svoju arómu i chuť aj počas skladovania.
2. Dbajte na čistotu varnej nádoby
Kanvicu na vodu najskôr vypláchnite horúcou vodou a vodu vylejte. Až potom nalejte vodu na čaj.
3. Vodu na čaj nechajte poriadne prevrieť
Nalejte čistú vodu na čaj a nechajte ju minimálne 2-3 minúty vrieť, aby sa vápnik mohol usadiť a chlór stihol uniknúť.
4. Nezalievajte čaj vriacou vodou
Zovretú vodu nechajte vychladnúť na 80% a potom ňou zalejte čaj - čaj nezalievajte vriacou vodou, zničíte tak jeho chuť i vôňu.
5. Na lúhovanie čaju nepoužívajte kovové nádoby
Na lúhovanie čaju nepoužívajte kovové nádoby, odporúčame špeciálne sklenené alebo porcelánové nádoby určené na horúci čaj.
6. Čaj lúhujte maximálne 2-3 minúty
Čaj lúhujte maximálne 2 – 3 minúty, závisí od typu čaju.
Ak má na vás čaj pôsobiť povzbudzujúco, použite radšej trochu viac čaju a nechajte ho lúhovať iba 2 minúty. Ak má na vás čaj pôsobiť upokojujúco a potrebujete sa uvolniť, nechajte ho lúhovať o niečo dlhšie, avšak nie viac ako 5 minút. Rozličnými postupmi lúhovania čaju sa dá regulovať aj obsah účinných látok v čaji.
7. Používajte správne množstvo čaju
Ak si pripravujete čaj len pre seba, odporúčame použiť 1 sáčok na klasickú 2 - 3 dl šálku.
V prípade, že pripravujete väčšie množstvo čaju, odporúčame použiť aspoň 2 sáčky na 1 liter nádoby. Ak chystáte čaj deťom, postačí aj 1 nálevový sáčok na 1 liter nádoby.
8. Na ochutenie používajte prírodné sladidlá
Samozrejme, najzdravší je čaj bez cukru, ale ak vám taký nechutí, môžete použiť namiesto klasického cukru prírodný cukor alebo med.
9. Dbajte na správny servis
Dbajte na správny servis pri podávaní čaju a vytvorenie príjemnej atmosféry. Čaj odporúčame podávať v porcelánovom alebo sklenenom čajníku spolu so šálkami, podšálkou a čajovou lyžičkou. Pokiaľ sa rozhodne servírovať iba v šálkach, radšej použite dostatočne veľké šálky.
10. Z konzumácie čaju vytvorte zážitok
Na vytvorenie príjemnej atmosféry sa k čaju zvyknú podávať ovocné koláče, výborne sa hodí aj „čajové pečivo“, ktoré chutí nielen deťom ale aj dospelým. Tradičné sušienky vyzerajú lákavo na podšálke spolu s čajom.
Komentáre
Prehľad komentárov
Pekný článok,najviac sa mi páčil bod 10 o vytvorení príjemnej atmosféry - môžem len potvrdiť,že to funguje :-)
Čaj
(Matej, 9. 6. 2009 1:25)